När jag bråkade med chefen - varför är hon så artig?

Lena VasylenkoDet är åttonde veckan av min praktik. Jag har gjort layout på två böcker och reklamblad, jag har skrivit texter, hållit kort presentation för journalister, osv. Min chef och alla människor på kontoret säger till mig att jag är duktig och alla mina uppgifter har jag gjort bra. "Bra! Bra!" sade de varje gång. Så jag kände mig mycket glad igen. "Min svenska är perfekt och jag gör ett bra jobb utan fel" - trodde jag.

Men en dag frågade jag min chef: kan du kolla grammatiken i mina texter? När jag såg resultatet, blev jag inte så glad! Varenda mening hade fel: ordföljd, fel ord, osv. Jag började tänka att mina texter inte var så bra och min chef var bara artig mot mig. Varför hade hon sagt att texterna var bra om jag hade så mycket fel?

I Ukraina visste jag precis när min chef var arg eller om jag gjorde fel, eller om jag har gjort ett riktigt bra jobb. I Sverige vet jag inte. Antingen gillar människor mig och mitt jobb eller så är de just artiga.

Men jag har andra exempel. När jag kom till Sverige brukade jag gå på bussen genom första dörren längst fram, sätta mig bakom föraren och kliva av bussen genom första dörren också. Det var bekvämt för mig. Jag behövde inte gå en lång promenad på bussen. Efter 2-3 dagar började jag märka att det fanns mycket folk som ville gå på samma dörr som jag ville gå ut. De knuffades och tittade på mig utan att säga ett ord.

Nu vet jag att det finns en speciell regel att man går på längst fram på bussen och går av i andra/tredje dörren längst bak. Min man sade det till mig när vi åkte bussen tillsammans. Men varför sade människor i bussen ingenting till mig? Var de artiga eller blyga att tala om att jag har gjort fel? Om någon tant hade sagt till mig "Du måste kliva av bussen längst bak. Inte längst fram!", då skulle jag inte irritera människor som skulle på bussen.

Det sägs att svenskarna är som den skandinaviska japanska (tysta, artiga, punktliga, konflikträdda, naturälskare). Nu tänker jag att svenskarna är bara alltför artiga.

Det är ok att tala om för andra när de gör fel! Eller efter ett "Bra!" man kan också säga "Men det finns några fel, t. ex. …". Det kan hjälpa andra människor att förbättra deras uppförande eller arbete så att de gör ett bättre jobb senare.

Lena Vasylenko

2 kommentarer om “När jag bråkade med chefen - varför är hon så artig?”

 1. почему последняя,я требую продолжения банкета,как же япония?

  Skrivet den december 21, 2011 kl 17:48 av toma

 2. Jag är japanska.
  Vi brukar smickra till andra för vi tänker det är artig för att göra bra förhållande.
  Och vi brukar inte säger att min XXXX är bra! som du säger din själv att din svenska är bra.
  Då känner jag konstig när jag ser andra är stolta sin själv.

  Till ex, När vi ger en present till andra, vi tänker det är bra sätt att säger så här
  " Det är dålig present men varsågod. " Trots att hon tag många timmar för att välja den.
  Och mannen som gavs present måste säga så här
  " Det är så bra! Men du behöver inte ta present med dig.. Kom nästa gång utan present" Trots att hon trodde inte så egentligen.

  Skrivet den februari 1, 2012 kl 15:34 av Atsuko

Kommentera

Dela på Internet: