2012-03-19

LL-förlagets Försöksdjuret nomineras till Barnens romanpris 2011

För tredje året i rad ska Barnens Romanpris i P1
delas ut. Marianne Strands Försöksdjuret är en av
de nominerade.

13-åriga Adina söker efter sin mamma Lydia
i vimlet bland människor i flygplatsens vänthall.
En tjej i militärbyxor, keps och solglasögon frågar
om hon är Adina.

− Din mamma är försenad, säger hon. Hon bad mig hämta dig.

Adina följer med. Några minuter senare rusar hennes mamma in i vänthallen.
Hon hittar inte Adina någonstans. Adina är kidnappad, men varför?
 Hennes föräldrar är ju inte rika.

− Djurförtryck är något som upptagit mig hela livet, en verklighet jag aldrig vänjer mig vid eller kan acceptera, säger författaren Marianne Strand. Marianne har tidigare skrivit manus till långfilmen Pirret och undervisar i manusskrivande. Försöksdjuret är hennes första bok.

− Jag ville skriva om hur det är att drabbas personligt av samhällets likgiltighet mot djur, och hur sådana upplevelser kan påverka våra relationer till andra människor.

Marianne_Strand.jpg

Foto: Tony Kristensson

Snart börjar kidnapparna säga saker om hennes mamma. Att hon plågar djur på forskningsavdelningen där hon jobbar. Adina har aldrig riktigt frågat vad hennes mamma jobbar med, kan det verkligen vara sant att hon utsätter djur för plågsamma djurförsök?
 
Försöksdjuret tar upp viktiga och ständigt aktuella frågor till diskussion: Är djur mindre värda än människor? Är det rätt att bedriva forskning med djurexperiment? Finns det sammanhang där det är försvarbart? Hur ska man hantera aktionsgrupper som tar till hot och våld? Finns andra sätt att agera?

− Försöksdjuret är en bok som får en att tänka till, säger Laura Mendez, förlagschef på LL-förlaget.

− Boken vågar ta diskussionen på allvar, och är dessutom en spännande lättläst berättelse. Så roligt att den är nominerad och så intressant det ska bli att lyssna på ungdomarnas samtal, tycker Laura Mendez.

Det är sju böcker som nomineras till Barnens romanpris 2012. Priset är 30 000 kronor och går till den författare som skrivit det vinnande bidraget. Under våren diskuteras alla de nominerade bidragen av barnjuryn direkt i P1.

Försöksdjuret i vår bokhandel 
Ladda hem en Barnens romanpris-poster

Dela på Internet: