Sammanfattning 4 av bloggstafetten 27 april - 7 maj


Zinat Pirzadeh
, komiker, skådespelerska och författare:
"Kära älskade svenska språk som känns lika nytt varje dag och varje gång nya ord flyttar in. Många år av mitt liv har jag tillbringat i Sverige, men utan att ta yttrandefriheten för given, ty där jag växte upp kan kraftfulla ord som frihet och jämlikhet och rättvisa kosta en ens liv."
Läs blogginlägget

Lena Maria Nordstrand, Förlagschef på Nypon förlag:
"Vi får inte skapa ett samhälle som innebär att barn riskerar att hamna utanför redan i skolan, genom att de inte ens har glasögon som gör att de ser vad som står på svarta tavlan, whiteboarden eller smartboarden. Vi får inte skapa ett samhälle som gör det svårt att ta till sig information och kunskap om man inte har att inte har tillgång till olika dyrbara tekniska lösningar."
Läs blogginlägget

Martin Lund, lärare, bloggar som Caligulas konstaterande:
"När jag undersökt åttio år gammalt studiecirkelsmaterial från ABF så har jag häpnat över den höga nivån. Statare och lantarbetare, med enbart en bibel, en psalmbok och en postorderkatalog i hemmet, skulle studera kommunal- och skattekunskap som får en nutidsmänniska att baxna. Heavy shit. Men skulle arbetarna ta över makten så krävdes kunskaperna att bygga ett värdigt samhälle."
Läs blogginlägget  

Helena Dahlstrand, bokförläggare, författare, musiker och regissör:
"Ett mer avancerat och nyanserat språkligt uttryck behöver inte nödvändigtvis vara djupsinnigt eller ge omvälvande insikter. En bästsäljare är kanske inte alls en bok som påverkar ditt liv i någon större grad. Den berättelse som påverkar just dig starkt kanske är en bok som bara läses av några hundra. Inget är givet men alla dessa uttryck behövs för att det ska finnas ett urval och en mångfald inom litteraturen."
Läs blogginlägget

Maria Johansson, Förbundsordförande i DHR:
"Lokalen man valt har stolta anor och långa traditioner. Men - entrén är inte för alla, den ståtliga välkända trappan framför byggnaden hänvisar vissa av sina besökare att ta en annan väg, om hörnet, via en dörr som inte alltid är öppen. Den ståtliga trappan utestänger, delar upp och sorterar. För mig blir budskapet dubbelt och tyvärr arrangörens ställningstagande för mänskliga rättigheter urvattnat. Jag väljer därför, i enlighet med DHRs principer för vårt arbete för tillgänglighet och användbarhet, att avstå."
Läs blogginlägget

Magda, lärare
Killarna avskydde att läsa. Verkligen avskydde. Jag läste högt i stället. Vi läste Vampyren från Blackeberg (en lättläst version av Låt den rätte komma in) och stämningen var samtidigt både vilsam och förtätad i det lilla klassrummet. Högläsning är magiskt på det viset och det fungerar lika bra med småbarn som med gymnasieelever. En liten bit in i boken fick jag en rejäl förkylning och tappade rösten..."
Läs blogginlägget 

Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan på Stiftelsen för Internetinfrastruktur:
"Mina tankar far genast till de möjligheter som webben kan ge till barn, unga, vuxna att använda det vidgade textbegreppet för att ta del av information. Webben ger oss som skribent möjlighet att använda flera olika medier för att förmedla mitt budskap, allt från talsyntes till film, till ljudfiler till bilder."
Läs blogginlägget

Helene Torvaldsdotter Dehring, distriktsköterska och ledamot (m) kommunstyrelsen Karlstad kommun:
"Som ett led i demokratifrågan lägger nu majoriteten i Karlstads kommunstyrelse ett politiskt initiativ att Karlstad kommuns hemsida ska bli certifierad som godkänd lättläst webb. De som arbetar med texter ska gå utbildning i att skriva lättläst svenska samt att nyheter ska vara aktuella på den lättlästa webben. Vi vill fördjupa arbetet med lättläst. Målet är att Karlstad ska bli bäst i tillgänglig lättläst information."
Läs blogginlägget

Ola, Emmaboda bibliotek:
"‐ "Men varför går du inte till biblioteket i stället för att snatta böcker"? frågar jag Miira under läsningen. "Det är gratis hos oss". Det är helt meningslöst att ställa frågor till fiktiva romanfigurer och förvänta sig ett svar, men i alla fall, varför gör hon inte det? Är biblioteket nedlagt i den fattiga stadsdelen där hon bor? Eller har hon en föreställning om att biblioteket inte är till för sådana som hon?"
Läs blogginlägget

Thomas Olofsson, Kalmar bibliotek:
"Man skall icke förakta det lättsmälta. Det lättsmälta är ofta behagligt, lätt och elegant. Här är det därför på sin plats att nämna "Ockhams rakkniv" - en princip som enkelt uttryckt betyder "krångla inte till saker i onödan". En annan liknande tumregel är "Kill your darlings" - en formulering som sannolikt William Faulkner var den förste att använda. Det betyder att man inte skall vara rädd för att ta bort bisatser eller andra litterära saker som s.a.s. är i vägen - även om man själv tycker att de är fantastiskt bra."
Läs blogginlägget 

 

Läs sammanfattning 1 
Läs sammanfattning 2 
Läs sammanfattning 3

Kommentera

Dela på Internet: