fb_llforlag

Andra skriver om oss

Boken rekommenderas därför varmt för den som vill läsa en lättläst, spännande bok som man inte glömmer direkt man har lagt ifrån sig den. Barnboksbloggen om Fallet Anna Frid

Böckerna har också grymt snygga omslag som lockar till läsning. De korta meningarna och prosan som är uppställd snarare som en luftig dikt istället för en kompakt text gör det till ett nöje för vem som helst att läsa om den vackra röda drömtraktorn, de busiga hästarna och den oemotståndliga katten som nästlar sig in i Oves hjärta! Tidningen Kulturen om Drömtraktorn 2 och En man som heter Ove

Kickboxaren 2 Fightern är den efterlängtade fortsättningen på Kickboxaren! Äntligen skulle jag vilja säga, och jag sträckläste den. Lika lättläst och spännande som den första. Bloggen Drömbibblan (Enköpings bibliotek).

Det är ingen lätt uppgift att förklara Albert Einsteins teorier. Det är en ännu svårare uppgift att förklara dem lätt och lättläst. Men Bengt Fredrikson klarar det hela med pedagogisk finess och avväpnande humor. Aldrig har det väl varit så roligt att ta del av genialiska tankar. Tidningen Kulturvinden om Albert Einstein - det modiga geniet.

Mina kanske två absoluta favoriter i Mördaren i parken och andra skräckberättelser är "Mördaren i parken" och "Döden på tallriken". Det är kanske de minst suggestiva, men jag gillar rivet jag känner efter att ha avslutat dem. De mer suggestiva berättelserna kommer strax härefter, kan också meddelas, då jag gillar alla fem berättelser skarpt. Så skriver Elina på bloggen I elinas hylla

Dessutom är detta en mycket fint skriven bok som berörde mig starkt. Med enkelt, kortfattat språk och många bilder lyckas Ahlsén beskriva en hel människas liv, och som läsare får jag komma Axel och hans familj nära. Axel var idiot bör alla människor läsa. Jag kommer att bära med mig historien om Axel länge. Så skriver Andrea Zackrisson på bloggen Bibliophilia.se.

Sofia Nordin gör det igen! Snöstormen är en lättläst och välskriven bok om överlevnad och utlämnade ungdomar, så skriver Cirkbloggen (Medioteket Stockholm).

Det här är en bok att sätta i alla ungdomars händer som inte riktigt pallar att ta sig igenom en bok. Bloggen Bokfreak om Riitta Jacobsson bok En farlig vän.

Den här boken är spännande från början till slut och den är riktigt lättläst. Bloggen Vårt röda rum om Sofia Nordins Snöstormen.

En farlig vän är snabbläst, utgiven på LL-förlaget och en riktig kanonbok! Bloggen Världens bästa bok gillar Ritta Jacobssons nya bok.

Så minns vi fredsdagen. I Elinas Hylla har bland annat läst Torsten Bengtssons Ett regn av bomber, som kom 2014. Uppföljaren heter I krigets skugga.

 

Vad är lättlästa böcker?

LL-förlaget - lättare att läsa

Läs om våra olika nivåer
LL-förlagets författare
Vill du skriva en LL-bok?

LL-förlaget gör lättlästa böcker för unga och vuxna. Varje år ger vi ut cirka 30 nya böcker. Det är en bred utgivning med både skönlitteratur och faktaböcker. Vi vill ge våra läsare tillgång till bra berättelser och aktuella ämnen. Vi arbetar medvetet med innehåll, språk, bild och form för att göra boken lättläst och tillgänglig.

En lättläst bok från LL-förlaget har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet är lättläst och den grafiska formen tydlig med mycket luft kring text och bild.

LL-förlaget erbjuder flera nivåer

Böckerna från LL-förlaget är alltid lättlästa men inom utgivningen finns olika nivåer som betecknar hur lätt framställningen är. Vi tre har nivåer:

Lätt = 3

3) De skönlitterära böckerna är tjockare kapitelböcker med längre meningar och ovanligare ord. Bisatser och bildspråk förekommer. Handlingen kan hoppa i tid och rum och ha ett större persongalleri. Fackböckerna tar upp ämnen som kräver viss förförståelse men de är alltid illustrerade så att bilden stöder texten.

Lättare = 2

2) Handlingen är enkel och väl disponerad, ord och uttryck är välkända, meningarna korta. Böckerna är oftast illustrerade men pocketböcker och klassiker kan sakna illustrationer.

Lättast = 1

1) Här finns böckerna där bilder är det som bär berättelsen. Mycket lite text med enkla meningar och korta rader. Lätta kapitelböcker där handlingen utspelas i vardaglig miljö och har få personer. Ordvalet är enkelt, meningarna korta. Böckerna har alltid många illustrationer.

LL-förlagets författare

LL-förlaget arbetar som ett vanligt förlag: vi får in förslag till böcker och ibland har vi egna idéer som vi ber en författare att utgå ifrån. Utvärderingsgrupper från de olika målgrupperna kommer också med förslag.

De flesta författare skriver direkt på lättläst svenska. En del av dem återberättar världsberömda berättelser på ett enkelt språk. Fackböckerna skrivs av både journalister och författare i samarbete med fotografer och illustratörer.

Vill du skriva en LL-bok?

Tala då med oss här på förlaget. Eller skicka in en synopsis gärna tillsammans med några sidor skrivna på lättläst svenska. Du är naturligtvis välkommen
att skicka in ett färdigt manus.

Redaktionen på förlaget bestämmer sedan om din synopsis eller ditt manus kan bli en bok. Vi bedömer utifrån kvalitet, ämne och lättlästhet. I de fall vi är tveksamma låter vi externa lektörer avgöra. Svar meddelas inom två månader.

Du behöver inte vara expert på att skriva lättläst svenska. Redaktionen hjälper dig. Samarbetet mellan redaktion, författare, fotograf och illustratör är nära och viktigt för att få boken så begriplig och bra som möjligt.

Skicka din idé, ditt ditt synopsis eller manus
- eller om du undrar du kring något?

Ta gärna kontakt med vikarierande förlagschef Ingela Skantze ingela.skantze@mtm.se

 

Dela på Internet: