Läsombud och högläsning

Ingrid Jonsson blev Årets Läsombud 2016

− Det känns otroligt stort, det är så roligt att få ett pris för något som jag själv tycker är så roligt att göra, säger årets vinnare Ingrid Jonsson.
− En bok betyder så mycket, mer än du tror. Det är ett budskap jag alltid försöker förmedla. Boken kan vara rolig, spännande eller tråkig men den berör alltid.
Lär mer om priset och pristagaren

Vill du fortsätta att få tidningen Läsombudet

Vill du fortsätta att få tidningen Läsombudet eller inte? Stämmer dina kontaktuppgifterna? Vi uppdaterar vårt register. Här kan du uppdatera dina uppgifter!

Vi flyttar i augusti

I Läsombudet som kom i juni berättade vi om vår flytt av läsombudswebben till mtm.se. Vi var då lite optimistiska och har nu bestämt oss för att flytta i mitten av augusti.
Läs lite mer om flytten

Skövde Nyheter uppmärksammar högläsning

Högläsning är något alla mår bra av, inte bara barn. Det menar Catharina Kåberg på Myndigheten för tillgängliga medier som var på Skaraborgsbesök när det ordnas en inspirationsdag kring högläsning. Medverkar gör även Susanne Sandberg, Årets läsombud 2015.
Se inslaget Därför är det bra att läsa högt

Författarna_180

Boksläppsfest med spettekaka i Eslöv

Läs om brukarläsaombuden som gjorde en alldeles egen bok

radio_malmö

Sveriges Radio uppmärksammar högläsare

Lyssna till reportaget "Högläsning − en skön konst"

Nominera Årets läsombud 2016!

Årets läsombud delas ut till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsningen inom LSS-omsorg eller äldreomsorg. Priset består av 10 000 kronor. Passa på att nominera lämpliga kandidater! Skicka ditt förslag med motivering till MTM info@mtm.se senast den 30 april.

marsbocker_467

Nu kan du beställa vårens LL-böcker

Två böcker om rösträtt och arbetarkamp, kärleksklassikern Den allvarsamma leken, ruskiga skräckhistorier, berättelser om glädje och konflikt på daglig verksamhet och gruppboende - och en bok om fåglarnas liv genom fyra årstider. Till LL-förlagets bokhandel

Nyfiken? Nu kan du provläsa i våra nya lättlästa böcker

Till sidan med provläsningar

NY BOK: En krossad vas

När man blir arg känns både kroppen och huvudet helt annorlunda. Blodet susar och kinderna hettar. Plötsligt vill man smälla i dörrar, kasta saker, skrika och vifta med nävarna - ja, kanske till och med skada någon. Eller så vill man bara gömma sig från allt och alla. I gruppbostaden på Liljekonvaljvägen blir alla arga ibland. Även personalen. En krossad vas i vår bokhandel

NY BOK: Bästa bröderna

Nalle bor på ett gruppboende och jobbar i köket på dagcentret. En dag vill Nalles lillebror Niklas flytta in hos honom. Men vad ska personalen säga? Niklas får stanna i hemlighet. Det blir svårt för Nalle att skaffa mat åt dem båda. När polisen knackar på och frågar efter Niklas blir det riktigt, riktigt jobbigt.
Bästa brorsorna i vår bokhandel

NY BOK: Rösträtt för kvinnorna

Runtom i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Men vad ledde fram till denna förändring? Följ med på en fartfylld resa genom historien, och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt.

Sara Telemans Rösträtt för kvinnor gör den feministiska kampens historia tillgänglig för fler. Det finns fortfarande mycket kraft och inspiration att hämta från historiens hjältinnor. Boken har många illustrationer.
Rösträtt för kvinnor i bokhandeln

NY BOK: Anna på Brännö

Anna har just fatt sitt alldeles egna hem på Brännö utanför Göteborg. Äntligen kan hon bestämma själv! Varje dag tar Anna båten till jobbet inne i stan. På Kulturlabbet spelar hon teater, skriver manus och sjunger - och så funderar hon på det här med kärlek. Hur ska man egentligen hitta någon att leva med?
Läs mer om boken i bokhandeln
Provläs i boken

Susanne årets läsombud 2015

Susanne Sandberg från Träffpunkt LSS i Skövde är Årets läsombud. Priset delades ut på onsdagen på Stadsbiblioteket i Skövde av Roland Esaiasson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
− Det känns jätteroligt, vi är många som har jobbat länge med att få fler människor att läsa, säger årets vinnare Susanne Sandberg.
Läs om prisutdelningen

BOKTIPS: Axel var idiot

Nu för tiden räknas alla människor som lika mycket värda. Men för inte särskilt länge sedan var det annorlunda. Axel var idiot är den sanna historien om ett liv som utvecklingsstörd i Sverige på 1900-talet. Ett undangömt liv, fyllt av skam, våld och låsta dörrar. Journalisten Mats Ahlsén har skrivit en plågsam påminnelse om hur några av oss blivit behandlade. Boken är rikt illustrerad med privata foton.
Axel var idiot i bokhandeln
Provläs i boken
Läs en intervju med författaren

Ny förlagschef på LL-förlaget

Den 26 oktober började Ingela Skantze sin tjänst som ny chef på LL-förlaget. Hon kommer senast från Gothia fortbildning där hon arbetat som VD och dessförinnan var hon sälj- och marknadschef på Verbum, ett av Sveriges största förlagshus.
Ny förlagschef på LL-förlaget

Bild på en aktivitetshandledningSätt snurr på läsningen med  handledningar till böckerna!

Vi gör aktivitetshandledningar till böcker som vi vet är omtyckta bland högläsare. Tanken är att ni som läser tillsammans med andra ska kunna göra läsningen roligare och rikare. I handledningar finns sammanfattningar av böckerna, diskussionsfrågor, extra information, bok- och musiktips med mera.

Nu finns det nya handledningar till LL-förlagets nyheter Grannen, Olyckan, I samma båt, Noors trädgård och Jeffrey Ige - Vägen till Paralympics. Alla dessa är på den vår lättaste språknivå.
Till aktivitetshandledningarna

Dela på Internet: